Skip to main content

Op zoek naar een (ras) kitten?

Wat leuk dat je op zoek bent naar een kitten!

Via deze website worden geen kittens verkocht of te koop aangeboden. Wat deze website wél doet is je informatie geven over de aanschaf van je nieuwe huisgenootje.

Wat komt er allemaal bij kijken, waar kan je op letten als je een kitten gaat kopen? Ga je voor een rasloos kitten of misschien wel een kitten met stamboom? Wat heeft je nieuwe huisgenootje allemaal nodig? Denk aan voeding, verzorging, huisvesting, speeltjes.

We hopen je op deze website wegwijs te maken in de wondere wereld van de kat.

Veel leesplezier en ik wens je alvast heel veel plezier met je zoektocht!

Optie 3 | Het maakt me niet uit

Je weet nog niet zeker of helemaal niet of je een raskat of rasloos kitten wilt. Wat zijn eigenlijk de verschillen?


De prijs

Het eerste wat vaak genoemd wordt als grootste verschil tussen een kat mét en een kat zonder staboom is de aanschafprijs. Kan je bij een particulier een kitten voor € 50 kopen of soms zelfs gratis een kitten afhalen... Bij een fokker van een raskat ben je minimaal al € 650 kwijt voor een kitten met een stamboom. Dat is een behoorlijk verschil.

Is enkel en alleen de aanschafprijs bepalend voor jouw keuze? Houd er dan rekening mee dat het kitten wat je gratis of tegen een laag bedrag af kan halen nog niet ingeënt is. Soms is het kitten ook nog niet ontwormd en ontvlooid. Je zal dus met je kitten nog naar een dierenarts moeten voor deze inenting, ontworming en consult. Hier zijn ook kosten aan verbonden. Houd daar rekening mee.

Het uiterlijk

Ja, dat is toch wel iets waar je wél of juist niet voor wilt gaan. Ga je voor een kat die je slank is, met lange benen, met blauwe ogen, een witte vacht, een pluimstaart, langharig. Uiterlijk is een keuze. Een raskat komt zo dicht mogelijk in de buurt van een vooraf vastgestelde rasstandaard. In de rasstandaard kan de kleur zijn bepaald, welke kleur ogen mogelijk zijn, lengte van de vacht, bouw van het lichaam, lengte van de staart en soms zelfs geen vacht!

Prachten we over een rasloze kat in Nederland, dan hebben we het ook wel eens over de Europese Korthaar of een huis-tuin-en keuken (HTK) kat. Dan zijn (bijna) alle kleuren mogelijk (behalve chocolate, lilac en colourpoint).

Eén ding hebben ze allemaal gemeen: Het zijn katten en ze zijn allemaal even mooi!

Gezondheid

Er wordt wel eens gezegd dat een rasloze kat veel gezonder is dan een raskat. Echter, rasloze katten zijn vaak gratis of goedkoop in aaschaf en dit betekent dan ook dat deze katten waarschijnlijk niet door een dierenarts zijn onderzocht, niet ontwormd en niet gevaccineerd zijn. Vaak is één van de ouders onbekend en dus ook niet getest op kattenziektes zoals FIV en FeLV, die doorgegeven kunnen worden aan de kittens.

Voor de duurdere aanschafprijs van een raskat mag je verwachten dat de kittens ontwormd, gevaccineerd en gezond zijn en dat de ouders de nodige testen hebben ondergaan om overdraagbare (FELV en FIV) en zelfs erfelijke ziektes uit te sluiten (bijvoorbeeld HCM en PKD).

Binnen- of buitenkat?

Daar waar je de gewone huis-tuin-en keuken katten "gewoon" vaker vrij op straat rond ziet lopen, zal de fokker van een raskat je vragen om de kat NIET onbeschermd naar buiten te laten gaan.

Katten zijn en blijven roofdieren: Ze houden nu eenmaal van jagen en het is belangrijk voor hun welzijn dat ze hun jachtinstinct kunnen volgen. Er zijn buiten te veel gevaren voor katten om vrij buiten te kunnen rondlopen: Drukke wegen, mensen die niet van katten houden, katten die gestolen worden, etc.

Om katten tegen al die gevaren te beschermen kan je besluiten / vraagt de fokker je:
● om de tuin af te zetten zodat je katten de tuin niet uit kunnen
● je katten in huis te houden en buiten alleen in een ren te laten rondlopen
● je katten uitsluitend binnenshuis te houden


Nog een paar verschillen

  • Gezondheid: Rasloze katten kunnen doorgefokt worden, meestal zonder dat men er erg in heeft.
  • Socialisatie Rasloze katten: Doordat de rasloze kittens op jonge leeftijd van 6 of 7 weken vaak al bij de moeder weggehaald worden, kunnen gedrags problemen en zindelijkheids problemen ontstaan. Daardoor belanden ze op straat of in het asiel. Deze katten hebben de o zo belangrijke socialisatie periode van de moeder niet volledig meegekregen.
  • Socialisatie Raskatten: Deze mogen pas met 13 of soms wel 16 weken weg omdat ze dan gechipt, volledig geënt, ontwormd en gesocialiseerd zijn door hun moeder en fokker in huiselijke kring.
  • Gezondheid: Ook rasloze katten hebben een grotere kans op bepaalde ziektes of afwijkingen die je vaak niet van te voren ziet. Deze openbaren zich pas later. Die verhalen hoor je vaak niet (in tegenstelling tot de raskatten), want deze worden afgeschreven als pech, jammer, zwakste van het nest enz.

 

"Uiteindelijk zijn alle katten even bijzonder, mooi, speciaal en dierbaar! Het is ook niet voor iedereen weggelegd om een dure raskat aan te schaffen en al helemaal geen twee raskatten tegelijk! (want een fokker verkoopt een raskat liever niet als deze zonder andere huisgenoot komt te wonen). Wellicht is het dan een optie om te overwegen om te starten met een rasloze kat en later er een raskat bij te nemen"


Misschien heb ik je nu iets verder geholpen bij het maken van een keuze:

Optie 3 | Het maakt me niet uit. Wat zijn de verschillen?

Optie 1 | Ik zoek een kitten zonder stamboom

Rasloos | HTK-kitten | Huis-Tuin-en Keuken Kitten


Algemeen

HTK-katten zijn rasloos, daardoor is het vrijwel altijd onzeker wat voor uiterlijke kenmerken of karakter het kitten zal krijgen. Zeker als de vader onbekend is, wat in de meeste gevallen wel zo is, zal het onduidelijk zijn wat het kitten van zijn ouders zal erven.

Wat kost een HTK-kitten?

De aanschafprijs van een HTK-kat ligt zeker een stuk lager dan bij een raskat. Daar is ook een reden voor. Vaak mag een rasloos kitten al met 7 weken verhuizen. Dit betekent dat je rasloze kitten nog geen dierenarts bezocht heeft voor de inentingen, chip en soms ook nog niet ontwormd en/of ontvlooid is. Wat je uiteindelijk betaalt voor je raslozen kitten hangt helemaal af wat de eigenaar er voor vraagt. Soms kan je het kitten gratis ophalen, soms wordt er een bedrag tussen de € 50,00 en € 100,00 gevraagd. Koop je een rasloos kitten via een asiel? Dan zijn de kosten gemiddeld € 100,00.

Socialisatie

De meeste rasloze kittens die via een particulier verhuizen, mogen met een week of 7 het nest verlaten. Dit is ook meteen de wettelijke minimale leeftijd die de kittens moeten hebben. Wordt een kitten jonger aangeboden? Niet doen. Maar is 7 weken wel verstandig? Nee.

De socialisatie van je kitten wordt opgedeeld in twee fasen. Fase 1 is de periode tussen de 4 en 8 weken. In deze fase leert het jonge kitten omgaan met bijvoorbeeld mensen, dieren en andere signalen. In de tweede fase van 8 tot 14 weken, leert het kitten vooral zijn sociale kant ontwikkelen. Ze stoeien bijvoorbeeld met broertjes en zusjes. Belangrijk is vooral dat de kat zijn socialisatieperiode goed afsluit. Het gebrek aan socialisatie kan zich later uiten in verschillende gedragsproblemen bij uw kat zoals agressie en angst.

Helemaal zelfredzaam zijn de kittens rond de 16 weken. In de natuur blijven kittens (poesjes) zelfs nog wel jarenlang bij hun moeder! Een goede leeftijd om de kittens te laten verhuizen is 13 weken en liefst nog iets langer... 16 weken.

Waar kan ik een HTK-kitten | rasloos kitten | Huis-Tuin-en Keuken kitten kopen?

Optie 1 | Ik zoek een kitten zonder stamboom

Optie 2 | Ik zoek een kitten met stamboom

Raskat


Algemeen

In basis heeft een raskat dezelfde soort genen als een rasloze kat. Sommige genen hebben verschillende varianten. Zo bestaan er voor het gen wat voor de vachtkleur zorgt o.a. de varianten zwart, wit, rood, etc. Zoals in het voorbeeld, zijn er vele genen die (meerdere) varianten kennen. Rassen worden meestal zodanig gefokt dat ze voor bepaalde genen een bepaalde variant bezitten. Daardoor verschillen rassen van elkaar.

Hoe de (ideale) kat van een bepaald ras er uit hoort te zien wordt omschreven in een rasstandaard. In deze standaard wordt het uiterlijk uitvoerig omschreven. Van de stand en de grootte van de oren, tot en met de lengte en beharing van de staart. Om te beoordelen in welke mate een kat aan de rasstandaard voldoet, worden door raskattenverenigingen shows of tentoonstellingen georganiseerd waar men de katten kan laten keuren. Een keurmeester maakt van de kat een keurrapport op waarin de plus- en minpunten van de individuele kat omschreven worden.

Wat kost een raskat?

De aanschafprijs van een raskat ligt stukken hoger dan bij een rasloze kat. De prijs is afhankelijk van het ras en wordt uiteindelijk bepaald door de fokker van de kittens. Gemiddeld zal je zo'n € 850,00 betalen voor een raskat met stamboom. De raskat is dan voor deze prijs ingeënt, ontwormd, ontvlooid en gechipt. Soms wordt een raskitten ook al gecastreerd voordat deze (als liefhebberskat) mag verhuizen (in België is dit zelfs al verplicht).

Socialisatie

Een raskat moet minstens 12-13 weken bij de moeder blijven voordat deze mag verhuizen naar zijn blikopeners. Er zijn fokkers die er voor kiezen om hun kittens nog later te laten verhuizen, namelijk pas met 16 weken.

De socialisatie van je kitten wordt opgedeeld in twee fasen. Fase 1 is de periode tussen de 4 en 8 weken. In deze fase leert het jonge kitten omgaan met bijvoorbeeld mensen, dieren en andere signalen. In de tweede fase van 8 tot 14 weken, leert het kitten vooral zijn sociale kant ontwikkelen. Ze stoeien bijvoorbeeld met broertjes en zusjes. Belangrijk is vooral dat de kat zijn socialisatieperiode goed afsluit. Het gebrek aan socialisatie kan zich later uiten in verschillende gedragsproblemen bij uw kat zoals agressie en angst.

Helemaal zelfredzaam zijn de kittens rond de 16 weken. In de natuur blijven kittens (poesjes) zelfs nog wel jarenlang bij hun moeder! Een goede leeftijd om de kittens te laten verhuizen is 13 weken en liefst nog iets langer... 16 weken.

Waar kan ik een raskat kopen?

Raskat kopen

Fokker | Cattery

Een raskat of kitten koopt u bij een Cattery


Optie 2 | Ik zoek een kitten met stamboom
My New Book

Superfood Snacks
Is out!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis