Skip to main content

Een (gratis) kitten zoeken (zonder stamboom) via een particulier

Wanneer je op zoek gaat naar een HTK-kitten dan kan je hiervoor allereerst natuurlijk naar het dierenasiel gaan. Ook daar worden kittens aangeboden, alleen of als koppel, die op zoek zijn naar een goed en blijvend thuis. Wanneer je besluit via een dierenasiel een kitten een goed huis te bieden, houd er dan wel rekening mee dat dit niet gratis is. Het is uiteidelijk wel een stuk voordeliger dan het gratis kitten bij je buurvrouw, kennis of goede vriend! Gemiddeld betaal je voor een kitten uit het asiel € 150,00 en dat is inclusief chippen en vaccineren en neutraliseren! 

Lukt het je niet om via het dierenasiel een kitten te vinden? Dan doe je er goed aan in je omgeving de mensen te laten weten dat je op zoek bent naar een kitten. Soms kent iemand wel weer iemand die toevallig net een nestje heeft. Of kijk eens rond op Facebook in de verschillende groepen die er zijn. Op deze pagina vind je een aantal links naar Facebook groepen voor Kittens.

Maar wat als je in je omgeving én in de Facebook groepen geen geschikt (gratis) kitten vindt? Dan beland je via een korte zoektocht op het internet al snel op Marktplaats. Met een groot, heel groot aanbod van Kittens. Soms gratis, maar veel vaker tegen betaling.

Gratis kitten

Regelmatig ga ik naar Marktplaats en zoek ik op "gratis kitten". Gewoon... in de zoekbalk... geen resultaten waar ik eigenlijk naar zocht. Ik zie veel, maar geen gratis af te halen kittens. Wel veel oproepjes van mensen die op zoek zijn naar één of twee gratis kittens om hun huishouden mee uit te breiden. Het begint er op te lijken, dat je minimaal € 75 betaalt voor een HTK-kat via Markplaats. Dat is tenminste de meest "voordelige" optie die ik tegen ben gekomen.

Ik zoek een gratis kitten

Is een "gratis" kitten wel gratis? Jazeker, in principe wel. Stel je buurvrouw of kennis heeft onverwacht een nestje van haar kat. Superleuk! Je mag er eentje uitzoeken, gratis! Je mag je kleine frummel met 7 weken ophalen en dan komen de kosten...

 • Katten-en niesziekte 1e vaccinatie kitten (9 wkn)
  Consult incl.

  € 57,50

 • Katten- en niesziekte 2e vaccinatie kitten (12 wkn)
  Consult incl.

  € 49,95

 • Ontwormen kitten (eerste jaar 6 keer ontwormen)

  € 16,20

 • Ontvlooien kitten (eerste jaar, eens per 4 week v.a. 8 week, 11x)

  € 55,00

 • Castratie (6-9 mnd)
  prijsmeting: Juni 2023

  € 93,50

 • Sterilisatie poes (6-9 mnd)
  prijsmeting: Juni 2023

  € 137,50

 • Chippen, inclusief registratie
  prijsmeting: Juni 2023

  € 54,95

Bovenstaande prijzen zijn gemiddelden en als we nu nog even niet weten of je een poes of een katertje kiest... zal ik de prijs van de castratie / sterilisatie middelen en kom je uit op een gemiddelde prijs in het eerste jaar van € 346,33

"De vraag naar kittens is in Corona tijd groter dan het aanbod", de vraag is ... wat gebeurd er met al die katten wanneer de nieuwe blikopeners weer buitenshuis aan het werk gaan? Denk goed na over je aanschaf! Je nieuwe kitten zal zeker zo'n 15 - 18 jaar bij je zijn!

Nu is het december en niet bepaald "kitten"-tijd. Meestal zien we in het voorjaar een grote toename in het aanbod van (gratis) kittens. Daar komt nog bij dat we nu in de Corona tijd zitten. Veel mensen besluiten juist nu ze veel thuis zijn, op zoek te gaan naar een nieuw huisgenootje. De vraag naar kittens is groter dan het aanbod. En daarmee wordt ook de prijs hoger en kan je gaan "bieden" op een kitten op Marktplaats.

Waar let ik op als ik een gratis kitten wil?


Leeftijd

Het is wettelijk verboden om kittens die jonger zijn dan 7 weken bij de moeder weg te halen. Zes weken, een veelgenoemde leeftijd om een katje in huis te nemen, is dus veel te vroeg!

Sommige mensen doen kittens vroeger weg of zeggen dat het kitten ouder is dan 7 weken. Wil je zelf kunnen inschatten hoe oud het kitten van je keuze is? kijk dan op de site Kittenleeftijd.


Karakter

Al op jonge leeftijd toont een kitten zijn/haar karakter. Een schuw kitten is vaak op volwassen leeftijd nog steeds een beetje schuw. Kies daarom een kitten uit, dat vrolijk naar u toekomt en speels is.


Let goed op

 • oogjes: die moeten helder en glanzend zijn. Er mag geen viezigheid in de ooghoekjes zitten.
 • oren: de oorschelp moet er schoon uitzien, als er veel donker oorsmeer aanwezig is, kan dit duiden op oormijt.
 • vacht: controleer op vlooien. Een veilig vlooien-bestrijdingsmiddel is bij de dierenarts verkrijgbaar. (Frontline-spray mag je al gebruiken bij kittens van 2 dagen oud!)
 • neus: moet er droog uitzien. Een loopneus kan erop wijzen dat het kitten beginnende niesziekte heeft.
 • buik: mag niet bol en gespannen zijn. Dit duidt meestal op ernstige wormbesmetting.

Tip:

Eerst even na laten kijken...
Heb je een kitten gevonden? Gefeliciteerd! Het is verstandig om je nieuwe kitten na thuiskomst even na te laten kijken door je dierenarts. Deze zal het kitten dan nakijken op onder andere vlooien, luizen, aangeboren hartklachten, liesbreukjes etc. Je kunt het kitten zo direct laten wennen aan de dierenarts en in laten schrijven voor de eerstvolgende inenting. Uiteraard is dit bezoek het ideale moment voor het stellen van al je overige vragen!