Skip to main content

Een kitten kopen. Een raskat met stamboom of een HTK-kat zonder stamboom

Ik weet het... een gratis kitten is niet snel gevonden. Ook voor een kitten zonder stamboom bij een particulier of via een particulier ben je vaak al aanschafkosten kwijt.

De vraag is echter... wat zijn je wensen, eisen en wat is je budget? Ben je op zoek naar een lieve kat, zonder stamboom, waarvan het uiterlijk je aanspreekt en waar je heerlijk mee kunt bankhangen en knuffelen? Of ben je op zoek naar een kat met een specifiek uiterlijk? Met stamboom waar je uiteraard ook heerlijk mee kunt bankhangen en knuffelen....

Een kat met stamboom: Raskat kopen

Allereerst: Wat is een raskat? Als we dat opzoeken komen we bij het volgende uit:
Een raskat is een kat die qua uiterlijk en gedrag, tezamen de eigenschappen, aan een welbepaalde omschrijving van een welbepaald ras voldoet en als zodanig erkend door organisaties voor raskatten (fokkers) in een bepaald land. Niet elke kat die overeenkomsten vertoont met een bepaald ras is daardoor gelijk een raskat, en niet in ieder land gelden gelijke maatsstaven of standaarden.

Hoe weet je nou of je een raskat koopt? De enige zekerheid is de stamboom.

Wat staat er op een stamboom?
Op een officiële stamboom staan de gegevens van de fokker, de naam van de kattenvereniging, door wie deze is afgegeven en dus ook waar je kat staat geregistreerd. Daarnaast vermeld de stamboom de officiële naam van je kat inclusief cattery naam, het ras, zijn geboortedatum, zijn registratie nummer, meestal ook het chipnummer, de kleur en tekening van je kat, het geslacht en het aantal broers en zussen uit hetzelfde nest. Daarnaast vind je de voorouders terug van minimaal 4 generaties.

Wat kost een raskat?

De prijzen van raskatten variëren van ras tot ras. Daarnaast wordt de prijs per ras weer bepaald door een aantal factoren:

  • Koop je een raskat als "liefhebberskat / huiskat"
  • Koop je een raskat voor fokdoeleinden
  • Is het kitten show/fok kwaliteit
  • Uit welke "lijnen" komt het kitten? (dus wie zijn de ouders, grootouders, overgrootouders etc.)

Er is per ras geen "standaard" vastgestelde prijs. De Cattery bepaalt de vraagprijs. Een vraagprijs van een Cattery houdt overigens niet in dat daarover onderhandeld kan worden. Hoe duur een raskat ook lijkt, het verantwoord fokken van raskatten is een zeer kostbare aangelegenheid.

Op deze pagina vind je een overzicht van de prijzen van de verschillende raskatten

Waar koop je een raskat?

Een raskat koop je als kitten in een Cattery. Een cattery (fokker van raskatten). Een Cattery is aangesloten bij een rasvereniging en heeft een Cattery naam.

Op deze pagina vind je links naar Catteries van verschillende rassen in Nederland, België en Duitsland

Je kan ook Catteries vinden met een eigen website via Google, of bijvoorbeeld met een eigen pagina op Facebook en/of Instagram.

Een kat zonder stamboom: HTK-kat kopen

Je komt heel vaak katten tegen die te koop staan als een bepaalde raskat, maar er ontbreekt een stamboom. Deze kat lijkt echter wel heel erg op een bepaald ras. Je kan vaak lezen dat één van de ouders een raskat is met stamboom en de andere ouder onbekend is of geen stamboom heeft. Of beide ouders hebben een stamboom, maar het kitten van jouw keuze helaas niet. Of één van de ouders is raskat x en de andere ouder is raskat x, een kruising dus van twee verschillende rassen. Ook hiervoor kan in 9 van de 10 gevallen geen stamboom worden aangevraagd.

Maar als jouw kat uit twee raskatten komt, heb je dan toch niet een echte raskat? NEE... Dat heb je niet. Alleen mét stamboom weet je zeker dat je een raskat koopt. Dat is je bewijs dat je kat een raskat is. Dat wil niet zeggen dat jouw kat niet heel mooi of heel lief of prachtig is... je hebt echter een prachtige huis-tuin-en keuken kat gekocht. Een "look-a-like" Niets mis mee natuurlijk, behalve als je toch echt graag een raskat wilt kopen.

Wat kost een look-a-like?

Door de grote vraag naar kittens en het lage aanbod zijn de prijzen van kruisingen, rasloze katten en look-a-likes soms zelfs nog hoger dan die van een raskat mét stamboom!

Het is wat de gek ervoor geeft en deze katten worden vaak aangeboden op Marktplaats, waar men kan bieden. De hoogste bieder mag de kat op komen halen.

Wat koop je een look-a-like?

De zogenaamde raskatten zonder stamboom worden het meest aangeboden op tweedehands websites, zoals Marktplaats of Tweedehands sites. Vaak zie je ook dat er geen volledige gegevens van de fokkers bij vermeld worden. Enkel namen met afkortingen, fake namen en 06-nummers.

Op het internet zijn vaak geen gegevens of referenties te achterhalen van deze fokkers. De kans is groot dat je rommelfok koopt, de kittens zijn geïmporteerd vanuit het buitenland en ja... als het te mooi is om waar te zijn... dat je wordt opgelicht.

"Wat maakt een stamboom nou uit? ... het is toch maar een papiertje? Ik kan er een kopen die maar de helft ervan kost en die is net zo mooi"

Het belang van een stamboom

Dat een stamboom een kitten duur maakt is onzin. Een stamboom kost een fokker maar rond de € 15,00! Maar waarom is die stamboom nou zo belangrijk dan?

Met een fokpoes mogen (omwille van de gezondheid en het welzijn van de poes) niet meer dan twee nesten per twaalf maanden en niet meer dan drie nesten per vierentwintig maanden worden gefokt. (dit wordt gecontroleerd door de rasverenigingen, aan de hand van de stamboom aanvragen) Wordt er toch vaker met een poes gefokt? Dan kan dat ook één van de redenen zijn waarom er van het"raszuivere" nestje geen stamboom wordt aangevraagd.

Waar let ik op als ik een raskat wil?


Leeftijd

Een raskat verhuist niet naar zijn nieuwe eigenaar voordat deze tenminste 13 weken oud is en tenminste 1 kg weegt. Het kitten is dan ingeënt, ontwormd en gechipt. In sommige gevallen is het kitten zelfs al gecastreerd bij verhuizing.


Cattery

Een raskat groeit op in huiselijke kring bij een fokker die er alles aan zal doen om het kitten samen met de moeder zo goed mogelijk te socialiseren


Rasvereniging

Deze Cattery is aangesloten bij een rasvereniging en zal er alles aan doen om de regels van deze rasvereniging omtrent het fokken en houden van raskatten op te volgen


Stamboom

Een raskat is ten alle tijden in het bezit van een stamboom. Krijgt een kitten geen stamboom? Dan is het geen raskat!


Gezondheid

Een Cattery zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de kittens zo gezond mogelijk zijn. Dit houdt ook in dat de ouderdieren worden getest op erfelijke afwijkingen en ziektes. Fiv, Felv, HCM, PKD en andere rasspecifieke testen worden op tijd en op de juiste wijze uitgevoerd.


Contact

Een raskat koop je nadat je persoonlijk hebt kennis gemaakt met de Cattery. Een raskat zal nooit ongezien via de telefoon, mail of internet aan je worden verkocht. Je gaat altijd eerst kennis maken. Het kan zijn dat er na de eerste kennismaking een aanbetaling wordt gevraagd voor het kitten als je deze wilt reserveren.

Tip:

Denk goed na...
Soms lijkt het te mooi om waar te zijn. Iemand wil een echte raskat aan je verkopen. Ze hoeven er geen geld voor, een goed huis is belangrijk! Je mag het kitten gratis hebben, je hoeft alleen het transport te betalen...

Trap er niet in! Je wordt opgelicht! Ga altijd op bezoek bij degene die het kitten te koop aanbied. Ga kennis maken. Zorg dat je moeder en kittens gezien hebt. Pas dan kan je gaan nadenken over een eventuele aanschaf. Laat je niet opjagen of wijs maken dat het kitten dan naar iemand anders gaat als je niet snel beslist. Wacht dan liever wat langer op het kitten van je dromen!